Obsah článku
Vypadají tak, chutná tak a dají se tak upravovat – přesto nelze kešu zařadit mezi ořechy. Nevyrůstají totiž ve skořápce, ale obklopeny měkkou strukturou zdužnatělé nažky stromu zvaného ledvinovník západní (Anacardium occidentale).
Nejsou jeho plodem, nerozmnoží se z nich. Skutečný plod červené barvy vyrůstá pod nažkou. Jde vlastně o taková jablíčka, ale tak choulostivá, že se k nám jednoduše v čerstvém stavu nikdy nedostanou. Ale přidržme se dál označení kešu ořechy a řekněme si, co od nich vlastně můžeme čekat.
Proč vlastně do výživy zařadit kešu
Především proto, že mají mnoho zdravotních výhod (a samozřejmě také skvěle chutnají). Z látek důležitých pro naše tělo bychom měli jmenovat především poly- a mononenasycené tuky, dále i fosfor, hořčík, měď a značné množství prospěšné aminokyseliny tryptofanu. A v neposlední řadě jsou také kešu oříšky perfektním zdrojem vitamínů B, draslíku a kyseliny listové (vitamín B6). Celkově obsahují více než 80 cenných živin.
Bez cholesterolu, dopřát si je může každý
A jsou vhodné i pro osoby s nejrůznějšími stravovacími specifiky. Věděli jste, že ve 100 gramech kešu najdete přibližně 15 g bílkovin a 250 mg hořčíku? To je asi 21% denní potřeby. Hořčík se stará o zdraví našich svalů a šlach, a také pomáhá při vysokém krevním tlaku. Ve spojení s vápníkem pak rovněž posiluje kosti.
Přečtěte si: Pokud vás trápí únava či nespavost, pravděpodobně za vším bude stát nedostatek některých vitamínů a minerálů, mezi které se řadí i hořčík, s jehož pomocí se můžete zbavit svalových křečí či podrážděnosti.
A co je ještě lepší – kešu ořechy v sobě nemají cholesterol, skvěle se tedy hodí i pro lidi se srdečními chorobami. A nesmíme zapomenout ani na přítomné mononenasycené tuky, ty totiž velkou měrou přispívají k tvorbě prospěšného cholesterolu. To je ten, který se neukládá na stěnách cév. A přispívají i ke zlepšení krevního oběhu.
Ve vaší stravě navíc díky své chuti a konzistenci mohou nahradit jiné tučnější druhy ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle. Vysoký obsah vlákniny pak také pomáhá zlepšit trávení a zažívání.
Sázkou na jistotu je ořechové mléko
Nechce se vám „chroupat“, ale cítíte, že by si vaše tělo nějakou tu dávku vitamínů a minerálů navíc zasloužilo? Pak si vyrobte jednoduché kešu mléko. Nemusíte nic vařit ani pracně pasírovat, jen si na jeho přípravu musíte vzpomenout včas.
A jak na to? Ořechy vložte do vhodné misky (nejlépe už do nádobky určené do mixéru) a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přes noc nechte při pokojové teplotě odpočívat. Ráno rozmixujte a přeceďte přes sítko. Opravdu není nutné pasírovat, vzniklou drť totiž vyhazovat nebudete. Samotné kešu mléko doslaďte podle chuti a vypijte jen tak nebo přidejte třeba do kaše, smoothie apod. (ale skvěle nahradí i kravské mléko při vaření).
A zbylá drť? Tu si zamíchejte třeba do jogurtu nebo přidejte do těsta při pečení bábovky. A pokud ji vysušíte a smícháte s trochou cukru a mouky do hrudkovité konzistence, získáte perfektní drobenku na jakýkoliv pečený dezert.
Vyzkoušejte prospěšné účinky kešu ořechů ještě dnes. Za výhodnou cenu a v perfektní kvalitě je najdete třeba v e-shopu Nutsman.cz.